Outdoor tak trochu netradičně

K moři jezdí z České republiky tisíce lidí, ale existuje i velký počet těch, co dávají přednost pobytu v přírodě v tuzemsku. Tráví spoustu času na horách i v nížinách, v lesích, na loukách, na březích řek, rybníků a potoků, a libují si v tom, že nemusí cestovat nikam daleko, a navíc někam, kde je příšerné vedro, a pot z vás lije, jako v sauně.

Dříve se tomu souhrnně říkalo trampování, dnes se u nás čeština jaksi příliš nenosí a výlety do přírody se snaží převálcovat „outdoor“. Ať už to nazvete, jak chcete, jde o jedno a to samé, a podstatné je, že se stále najdou lidé, které pobyt mimo město baví, a vyznávají tento životní styl.

chůze po laně

Barefoot aneb bosonohá turistika

K outdooru se dnes přidává ještě jedno populární slovíčko – barefoot. Prozatím se bosonohé turistice věnuje jen zlomek nadšenců, ale zdá se, že jejich počet poroste. Je to dáno tím, že lidé si více a více uvědomují důležitost zdravé výživy, přiměřeného sportu a pohybu, a k tomu přidávají další přirozené součásti života, které se v civilizovaném světě kamsi vytratily.

stopa ve sněhu

Víte, že existuje dokonce občanské sdružení, které se zaměřuje speciálně na bosonohou turistiku? Pořádá různé výlety a může se jich zúčastnit každý, není podmínkou mít členský průkaz, platit příspěvky a lepit si do průkazu známky, jak se to provádělo za socialismu ve Svazech mládeže.

Bosonohá turistika se zaměřuje na zážitkové akce, spojené s přirozenou chůzí naboso venku v terénu, který není zasažen průmyslovými odpady, a kde se tato činnost dá provozovat bezpečně. Její součástí mohou být i různé bosonohé chodníčky s upraveným povrchem tak, aby stimuloval reflexní body na bosých chodidlech, a navozoval původní záměr, s nímž byla také lidská chodidla stvořena – k přímému kontaktu se zemským povrchem.

Chcete-li prožít dovolenou tak trochu netradičně, a přesto nemáte zájem účastnit se hromadných akcí, můžete navštívit některé z bosonohých chodníčků provozované pro veřejnost v některých městech a obcích, např. v Liberci, na Gruni, v Kolíně, v Kostelci u Kyjova, v Praze, v Říčanech či v Českých Budějovicích.

Previous post Jak pečovat o své zdraví, v každém věku?
Next post Kde koupit bytové doplňky?