Omezte příjem cukrů a vsaďte na přírodní sladidlo – jaké výhody má stévie?

Hlídáte si spotřebu cukru a rozhodli jste, že jej omezíte? Pak se naučte sladit i jinak. Stévie patří k výborným a zdravým alternativám slazení. Znáte ji?

Omezte příjem cukrů a vsaďte na přírodní sladidlo – jaké výhody má stévie?

Hlídáte si příjem cukrů, záleží vám na vašem zdraví nebo se snažíte zhubnout? Cukry mohou být ukryty i tam, kde je téměř nikdo z nás nečeká, to je zásadní problém. Když si pak ještě několikrát za den osladíme čaj nebo kafé, můžeme do sebe dostat tolik cukru, že váha přestane jít dolů a naše zdraví může být ohroženo. Ano, v zásadě v každé potravině na nás někde čeká ukrytý cukr. Třeba i v obyčejných kořenících směsích je dost cukru a to jde přitom o slané dochucovadlo. V průmyslově zpracovaných potravinách, nápojích či sladkostech je pak cukru velké množství. Jak omezit jeho množství?

pexels-photo-2916450

Zkuste stévii

Stévie nakliceno.cz je bylinná rostlina, která se nejvíce pěstuje v Paraguay a Brazílii. Zdejší obyvatelé používají stévii jako sladidlo již po staletí. Skvělé je, že listy této rostliny jsou mnohonásobně sladší, než obyčejný bílý rafinovaný cukr a přitom jsou téměř bez kalorií. V případě, že držíte štíhlou linii jde tedy o jasnou volbu. Chuť ale není úplně taková, jakou ji známe. Může mít menší pachuť po lékořici nebo může připomínat něco kovového, často se tak kombinuje ještě s dalšími sladidly.

Díky slazení stévií, ale můžete být i zdravější, její konzumace se neodráží nejen na postavě ale i na zdraví. Ovšem pozor, musí se vždy konzumovat jen v přírodním stavu. Na trhu je k dostání mnoho druhů a forem, jak stévii konzumovat, často ale výrobci rostlinu upravují tak, že nevznikne přírodní produkt ani náhodou a už zase dostáváme jen průmyslově zpracovanou surovinu.

pexels-photo-372851

Zuby jako perličky

Jihoamerický lid byl zvyklý žvýkat lístky stévie a věřil, že si tak zlepšuje zažívání, obsahuje totiž i řadu minerálních látek. Stévie je ale vhodná i na řadu jiných obtíží. Zlepšuje stav zubů, bojuje proti paradentóze a odstraňuje zápach z úst. Oproti klasickému bílému cukru má tak obrovskou výhodu – ten totiž zuby ničí a kazí. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podílí se na snížení vysokého krevního tlaku. I přes všechny tyto výhody je však nutné si uvědomit, že fungovat může pouze, pokud se konzumuje v přírodní čisté formě.

Dnes se totiž i stévie přidává do různých slazených nápojů, zde však jde o upravenou formu, která z tou přírodní má jen pramálo společného. Sladit se dá skutečně i lépe, než jsme zvyklí.

Previous post Masérka Míša a její dokonalá tělesná symetrie
Next post Když je nouze přílišná